Buya Risman Muchtar : Limo Syarat Pamimpin di Minangkabau

admin

Pemimpin tidak sekedar jabatan, juga tidak sebatas kemuliaan, atau kekuasaan yang bisa dipergunakan sesuai dengan keinginan dan kepentingan. Tetapi jabatan adalah amanah, tugas dan kewajiban yang harus ditunaikan secara maksimal.

Jabatan tidak boleh diminta, apalagi direbut secara tidak sah dengan cara-cara yang tidak benar, apalagi dengan menghalalkan segala cara. Jabatan yang diambil secara tidak sah dan tidak ditunaikan secara benar akan berakibat kehinaan di dunia dan di akhirat.

Di Minangkabau, pemimpin bukan orang sembarangan, tetapi orang pilihan yang terpilih. Ada lima syarat untuk menjadi pemimpin di Minangkabau:

1. TOKOH
Pemimpin dan panutan di masyarakat, pai tampek batanyo pulang tampek babarito, suluah bendang dalam dalam nagari.

2. TAKAH
Nan tinggi tampak jauah, nan gadang jolong basuo, muluik manih kucindan murah, budi baiak penampilan gagah.

3. TOKEH
Urang kayo randah hati, pitih banyak, rasaki murah, ahli ibadah rajin sadakah, mairik parang jo barani, mairik karajo jo usaho.

4. TAGEH
Tibo di mato indak dipiciangkan, tibo di paruik indak dikampihkan, bakato bana manimbang adia, kusuik nan ka manyalasaikan, karuah nan ka manjaniahkan.

5. TAGUAH
Istiqamah dalam pendirian, indak kuniang dek kunyik, indak kuriak dek kundi, ma-awai sahabih raso, mangaruak sahabih gauang, aka abih faham talatak, indak manduo cinto lai, tabujua lalu tabu lintang patah, oso ilang duo tabilang.

Tinggalkan komentar